Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

Status:
Autorzy: Borecki Michał, Doroz Piotr, Szmidt Jan, Korwin-Pawlowski Michael L., Kociubiński Andrzej, Duk Mariusz
Wersja dokumentu: Elektroniczna
Arkusze wydawnicze: 0,5
Język: angielski
Strony: 19 - 24
Bazy: Google Scholar
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: TAK
Nazwa konferencji: The Fourth International Conference on Sensor Device Technologies and Applications
Termin konferencji: 25 sierpnia 2013 do 31 sierpnia 2013
Miasto konferencji: Barcelona
Państwo konferencji: HISZPANIA
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Abstrakty: angielski
There are many fuel quality standards introduced by national organizations and fuel producers. Usual techniques for measuring the quality of fuel, as for example cetane index, fraction composition and flash point, require relatively complex and expensive laboratory equipment. Therefore, testing of fuel is not rapid and can be costly. On the fuel user side, fast and low cost sensing of useful state biodiesel fuel is important. For this purpose, we have investigated the sensing method and sensor head that could be cheap in instrumentation as well as in fuel examination, and lead itself to automation. The method presented in this paper is based on fiber optic capillaries with local heating. We have investigated the construction of the sensor that imitates the fuel injection process and of he local heating element, the two critical elements for biodiesel fuel testing. We propose a new capillary optrode construction that enables measuring of time of vapor phase creation. We examine fuels that are mixtures of characterized components of petrodiesel fuel and bio-esters as well as edible rapeseed oil. We show that useful state of biodiesel fuel can be determined from the time of local heating that is required for vapor phase creation and the local time of vapor bubble formation