Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

Publikacje Pracowników PL z lat 1990-2010

Publikacje pracowników Politechniki Lubelskie z lat 1990-2010 dostępne są jak dotychczas w starej bazie publikacji
LINK DO STAREJ BAZY

Status:
Autorzy: Piotrowicz Adam, Szulżyk-Cieplak Joanna, Ozonek Janusz, Jahołkowski Krzysztof
Wersja dokumentu: Drukowana
Arkusze wydawnicze: 0.5
Język: polski
Strony: 147 - 152
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: polski | angielski
W pracy zaprezentowano badania degradacji związków odorowych pochodzących z wybranych zakładów przemysłu spożywczego (drożdżowni oraz browaru przemysłowego) pod wpływem procesu ozonowania. materiał do badań stanowiły brzeczki drożdżowa oraz piwna (niechmielona) pobierane z odpowiednich kadzi fermentacyjnych. W warunkach laboratoryjnych brzeczkę umieszczano w zbiorniku wyposażonym w grzałkę oraz dyfuzor dyskowy ulokowany w dnie. Podczas eksperymentu zawartość zbiornika podgrzewano, a następnie napowietrzano za pomocą dyfuzora. Odprowadzany strumień powietrza zawierający lotne zanieczyszczenia kierowany był do środowiska reakcji, gdzie pod wpływem doprowadzanego ozonu następował proces degradacji. Próbki zanieczyszczonego powietrza przed i po procesie degradacji pobierano z wykorzystaniem mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (SPME). identyfikację związków oraz pomiary ilościowe przeprowadzono przy użyciu chromatografii gazowej połączonej ze spektometrią masową.
The purpose of the research was to examine degradation efficiency of malodorous compounds from selected food industry plants (yeast processing plant and an industrial brewery) under the influence of ozone. The investigated material consisted of baker s yeast broth and a brewer s wort which were collected from the proper fermentation tanks during industrial processes. In laboratory, the liquor was put into a reactor equipped with a heater inside and a disc diffuser at the bottom. During the experiments the content of the reactor was warmed up and the air supplied by the blower was passed through the diffuser. The mixture of air and volatile compounds was directed into the reaction environment where under the influence of ozone the degradation took place. Several parameters were measured in the system, such as temperature and humidity of the entering gas mixture. Samples of air before and after the reaction environment were collected with the use of solid-phase microextraction. By evaluating the degradation rates for the identified volatile compounds the efficiency of the processes was determined. Qualitative and quantitative analyses were performed using the gas chromatography – mass spectrometry.