Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

Status:
Autorzy: Sadowski Tomasz, Bęc Jarosław
Rok wydania: 2011
Wersja dokumentu: Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 4
Wolumen/Tom: 50
Strony: 1269 - 1275
Impact Factor: 1,574
Web of Science® Times Cited: 64
Scopus® Cytowania: 73
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: angielski
The estimation of static and eigenvibration properties of honeycomb sandwich reinforced by polymeric foam were investigated in the paper. A new "real microstructure" numerical 3D FEM model was proposed for the analysis in which the face materials and the honeycomb were modelled by shell elements, whereas filling foam was modelled by solid elements. Two variants of the honeycomb sandwich panel were considered: with and without polymer foam filling. Static and modal analyses have been performed in both, filled and hollow cases, to observe the effect of core stabilization with foam, particularly for higher natural frequencies. The effective properties of the honeycomb sandwich panels were estimated for both considered cases. Similar calculations have been made for the core materials without top and bottom faces and for the sandwich plate without honeycomb core structure (only polymer foam). One can observe: (1) the substantial increase of the effective elastic properties of the plate; (2) that the eigenvibration properties depend strongly on: the face material, honeycomb core and filling materials properties. The above conclusions are important for design process of structural parts. Crown Copyright (C) 2010 Published by Elsevier B.V. All rights reserved.