Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

Status:
Autorzy: Szala Mirosław, Kozak Marta, Tatarczak Jarosław
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Arkusze wydawnicze: 1
Język: polski
Strony: 139 - 153
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Otwarte repozytorium
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Abstrakty: polski | angielski
W artykule przedstawiono podstawowe techniki i technologie druku przestrzennego. Zestawiono technologie druku 3D określonymi materiałami spożywczymi. Przedstawiono zastosowanie druku w cukiernictwie i dietetyce. Wyróżniono zagrożenia dla zdrowia człowieka jakie mogą towarzyszyć technologii druku przestrzennego. Została opracowana lista producentów drukarek 3D żywności wraz z podanymi orientacyjnymi cenami zakupu iprzeznaczeniem.
The article presents the basic techniques and technologies of three dimensional printing. Comparedcertainfood printing technology and food materials. Presents the application of printing in confectionery and dietetics. Indicated hazard to human health which may be accompanied by 3D printing technology. It has prepared a list of 3Dfood printer manufacturers with given approximate purchase prices and specifications.