Wykorzystanie technologii druku przestrzennego w przemyśle spożywczym
Fragment książki (Rozdział w książce)
Status: | |
Autorzy: | Szala Mirosław, Kozak Marta, Tatarczak Jarosław |
Wersja dokumentu: | Drukowana | Elektroniczna |
Arkusze wydawnicze: | 1 |
Język: | polski |
Strony: | 139 - 153 |
Efekt badań statutowych | NIE |
Materiał konferencyjny: | NIE |
Publikacja OA: | TAK |
Licencja: | |
Sposób udostępnienia: | Otwarte repozytorium |
Wersja tekstu: | Ostateczna wersja opublikowana |
Czas opublikowania: | W momencie opublikowania |
Abstrakty: | polski | angielski |
W artykule przedstawiono podstawowe techniki i technologie druku przestrzennego. Zestawiono technologie druku 3D określonymi materiałami spożywczymi. Przedstawiono zastosowanie druku w cukiernictwie i dietetyce. Wyróżniono zagrożenia dla zdrowia człowieka jakie mogą towarzyszyć technologii druku przestrzennego. Została opracowana lista producentów drukarek 3D żywności wraz z podanymi orientacyjnymi cenami zakupu iprzeznaczeniem. | |
The article presents the basic techniques and technologies of three dimensional printing. Comparedcertainfood printing technology and food materials. Presents the application of printing in confectionery and dietetics. Indicated hazard to human health which may be accompanied by 3D printing technology. It has prepared a list of 3Dfood printer manufacturers with given approximate purchase prices and specifications. |