Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
20
Poziom I
Status:
Autorzy: Szaja Aleksandra
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Arkusze wydawnicze: 1,5
Język: angielski
Strony: 281 - 304
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 26 czerwca 2018
Abstrakty: angielski
Food industrial waste is becoming a serious environmental issue in many European countries. Every year, about 38 million tons of this type of waste is generated in EU territory. With the inc reasing cost of waste disposal and the growing interest in renewable energy, anaerobic co-digestion gains more attention. This process is considered as one of the most successful technologies for sustainable alternative energy recovery as well as managemen t of organic wastes. Anaerobic co -digestion can be defined as the combined anaerobic treatment of two or more substrates with complementary characteristics. In comparison to mono-digestion, this technology offers several advantages, such as increasing the biogas production, process stabilization, improvement of the balance of nutrients and C/N ratio, dilution of potential toxic compounds and synergetic effects of microorganisms. Furthermore, it allows to decrease the emission of greenhouse gases to the atmo sphere, improve the economic viability as well as reduce the potential pollution of wastes. Various substrates have been co -digested anaerobically in a successful way, such as municipal waste, ndustrial waste and agricultural waste. Agro-food industries generate large amounts of waste biomass, which can be easily used in this technology. However, inappropriate selection of co-substrates may cause the process instability and significant reduction of methane production. The chemical compositions and biodegra dability are the factors that should be taken into account to choose the best co-substrate. Another key factor is the availability on the local market. The aim of this study is to present a review of the achievements and perspectives of anaerobic co-digest ion of food industrial waste and municipal sewage sludge. In this work, the main co-substrates have been presented, such as cheese whey, brewery spent grain, slaughterhouse waste, and sugar beet pulp.