Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
20
Poziom I
Status:
Autorzy: Lebiocka Magdalena, Montusiewicz Agnieszka, Bis Marta
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Arkusze wydawnicze: 0,5
Język: angielski
Strony: 94 - 101
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 26 czerwca 2018
Abstrakty: angielski
This study examined the influence of milling on the effects of co-digestion of brewery spent grain and sewage sludge. The experiments were performed in batch-mode to evaluate both the biogas potential and the biogas production rate. Three runs were carried out, one of them concerned the anaerobic digestion of sewage sludge (as control), whereas the others referred to the co-digestion of milled and un-milled brewery spent grain with sewage sludge. The runs were conducted under mesophilic conditions temperature 37±1°C) and lasted for 21 days. Addition of brewery spent grain increased the biogas potential by 19%, while the biogas production rate raised for above 27% as compared to the control. A similar tendency was found for methane. However, there no influence of milling on the co-digestion effectiveness was observed .