Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

Publikacje Pracowników PL z lat 1990-2010

Publikacje pracowników Politechniki Lubelskie z lat 1990-2010 dostępne są jak dotychczas w starej bazie publikacji
LINK DO STAREJ BAZY

MNiSW
14
Lista B
Status:
Warianty tytułu:
Inteligentny system zarządzania produkcją i jakością produktów dla małych i średnich przedsiębiorstw
Autorzy: Utepbergenov Irbulat, Kalimoldayev Mashat, Skliarova Iouliia, Wójcik Waldemar, Toibayeva Shara, Muslimova Aimira, Issabekova Lyazzat
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2018
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 1
Wolumen/Tom: 94
Strony: 152 - 156
Web of Science® Times Cited: 2
Scopus® Cytowania: 2
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 1 stycznia 2018
Abstrakty: polski | angielski
Artykuł przedstawia model rozmytej kontroli jakości firmy produkcyjnej. Praktyczne znaczenie badania polega na potencjalnym wykorzystaniu opracowanego systemu jako uniwersalnego narzędzia oceny efektywności zarządzania jakością procesu produkcji żywności oraz wypracowania działań mających na celu zwiększenie efektywności systemu zarządzania jakością. Opracowany model umożliwia prognozowanie i zarządzanie parametrami jakościowymi produkowanych wyrobów.
The article presents a model of fuzzy quality control of a company. The practical relevance of the research consists in the potential use of the developed system as a universal tool to assess efficiency of food production process quality management and to develop a package of actions to increase efficiency of the quality management system. The developed model enables to forecast and manage quality parameters of the manufactured products.