Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
100
Lista 2021
Status:
Autorzy: Wasiak Andrzej, Zdanowska Paulina, Florczak Iwona, Słoma Jacek, Tucki Karol, Ornycz Olga, Świć Antoni
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2019
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 5
Wolumen/Tom: 11
Numer artykułu: 1504
Strony: 1 - 11
Impact Factor: 2,576
Web of Science® Times Cited: 5
Bazy: Web of Science
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 12 marca 2019
Abstrakty: angielski
Biowastes from the food industry can be applied as a usable material after appropriate treatment (i.e., agglomeration). Biowastes are materials that could have better properties if they are mixed. Brewery and oilseed wastes were compressed and evaluated by their quality and microstructure. This article presents the influence of food wastes’ type on their biodegradable composite properties. Rapeseed cake and brewer’s threshing were used separately and mixed in three different proportions: 30:70, 50:50, 70:30. The data were obtained by mechanical testing on the Instron machine with different pressure forces of 30,000 N and 50,000 N. Strength and elasticity parameters, expansion after the test and in 24 h were estimated. The characteristics such as density, relaxation and compaction after the agglomeration process of biomass allows the selection of the best material and method for optimal composite quality. The results show an upward trend in composite density with decreasing content of brewery waste in a sample. Rapeseed cake can be considered as the material more susceptible to the compaction process. In addition to material properties and its lower density, the reason may be due to the granulometric composition of particles, density and particle size which was confirmed by SEM structure observations. Images of composites were analyzed on the basis of morphological plant tissue structures.