Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
100
Lista 2021
Status:
Autorzy: Rudawska Anna
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2019
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 5
Wolumen/Tom: 11
Strony: 1 - 19
Impact Factor: 3,426
Web of Science® Times Cited: 25
Scopus® Cytowania: 30
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Otwarte czasopismo
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 6 maja 2019
Abstrakty: angielski
The aim of this study was to analyse the impact of the adhesive samples seasoning conditions (temperature and time) on selected mechanical properties of four epoxy adhesive compounds (two unmodified and two modified ones). The samples were made of Epidian 53 epoxy resin mixed with the two different amine curing agents in appropriate stoichiometric proportions. A filler in the form of calcium carbonate (CaCO3) powder was used as a modifier. The adhesive compound samples were cured for seven days. Six seasoning variants were used. Four of them were related with the seasoning time at ambient temperature of 24 ± 2 °C for: one month, two months, five months and eight months, respectively. Two other variants were related with seasoning at negative temperature (−10 ± 2 °C) for one month. The last variant (F) also included seasoning at ambient temperature (24 ± 2 °C) for five months right after seasoning in negative temperature. Cured and cylinder-shaped adhesive compound samples were subjected to compressive strength tests (according to the ISO 604 standard). The strength tests were performed using a Zwick/Roell Z150 testing machine. Based on the tests, it was observed that both temperature and time of seasoning influenced the adhesive’s mechanical properties. In the perspective of eight months, these changes were relatively minor for the samples seasoned at ambient temperature. The adhesive samples prepared for the tests were especially sensitive to negative temperature.