Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
70
Lista 2021
Status:
Warianty tytułu:
Poprawa charakterystyk dynamicznych przetworników termorezystancyjnych z kontrolowanym ogrzewaniem
Autorzy: Boyko Oksana, Hotra Oleksandra
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2019
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 5
Wolumen/Tom: 95
Strony: 110 - 113
Web of Science® Times Cited: 0
Scopus® Cytowania: 3
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Otwarte czasopismo
Wersja tekstu: Oryginalna wersja autorska
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 1 maja 2019
Abstrakty: angielski | polski
The work is devoted to the research and improvement of dynamic characteristics of thermoresistive transducers. The proposed structure of thermoresistive transducer provides the possibility of controlled heating, is implemented in microelectronic performance and can be integrated with the humidity sensor. The increase of speed of temperature measurement is achieved through the use of the track and hold circuit for the signal memorization of the transition process at a given instant with its additional amplification to the final signal value.
Praca poświęcona jest badaniom i poprawie charakterystyk dynamicznych przetworników termorezystancyjnych. Zaproponowana struktura przetwornika termorezystancyjnego zapewnia możliwość kontrolowanego ogrzewania, jest realizowana w mikroelektronicznym wykonaniu i może być zintegrowana z czujnikiem wilgotności. Wzrost prędkości pomiaru temperatury uzyskuje się przez zastosowanie układu próbkowania i utrzymywania dla zapamiętywania sygnału procesu przejściowego w danej chwili z jego dodatkowym wzmocnieniem do końcowej wartości sygnału końcowego.