Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

Publikacje Pracowników PL z lat 1990-2010

Publikacje pracowników Politechniki Lubelskie z lat 1990-2010 dostępne są jak dotychczas w starej bazie publikacji
LINK DO STAREJ BAZY

MNiSW
70
Lista 2021
Status:
Warianty tytułu:
Wpływ dźwięków o niskiej częstotliwości na próbki ropy naftowej
Autorzy: Blinayeva Yelena V., Wójcik Waldemar, Tolubayeva Kanagat K., Smailova Saule
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2019
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: polski | angielski
Numer czasopisma: 5
Wolumen/Tom: 95
Strony: 98 - 100
Web of Science® Times Cited: 0
Scopus® Cytowania: 0
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Otwarte czasopismo
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 1 maja 2019
Abstrakty: angielski | polski
The article provides an overview analysis of the background literature with the description of the characteristics of Kazakhstan's crude oil and methods for reducing paraffin content in oil. The results of experimental studies on the effect of low-frequency sounds on crude oil samples are given to determine the dependence of the paraffin content on the input characteristics of the experiment.
W artykule przedstawiono ogólną analizę literatury z opisem charakterystyki ropy naftowej w Kazachstanie oraz metod zmniejszania zawartości parafiny w oleju. Wyniki badań eksperymentalnych wpływu dźwięków o niskiej częstotliwości na próbki ropy naftowej są przedstawione w celu określenia zależności zawartości parafiny na wejściowych charakterystykach eksperymentu.