Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
140
Lista 2021
Status:
Autorzy: Szaja Aleksandra, Montusiewicz Agnieszka
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2019
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Wolumen/Tom: 291
Numer artykułu: 121863
Strony: 1 - 9
Impact Factor: 7,539
Web of Science® Times Cited: 30
Scopus® Cytowania: 32
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych TAK
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: angielski
This study examined the influence of the application of brewery spent grain (BSG) on biogas production efficiency as well as its kinetics in the co-digestion of acid cheese whey (ACW) and sewage sludge (SS). The experiment was conducted in semi-flow anaerobic reactors under mesophilic conditions (35 degrees C) with different hydraulic retention times (HRT) of 16.7 d, 18 d and 20 d. The results indicate that the addition of BSG significantly enhanced the biogas yields, ensuring good process stability. The highest value of 0.54 m(3) kg(-1) VSadded was obtained at HRT of 16.7 d, while for ACW and SS it was only 0.50 m(3) kg(-1) VSadded at HRT 18 d. However, the decrease in the rate constant k occurred (0.07 h(-1)) as compared to the two-component system (0.096 h(-1)). The highest energy profit of 160% was enhanced for the three-substrate co-digestion, indicating it as a cost-effective solution.