Seasoning Polymethyl Methacrylate (PMMA) Bone Cements with Incorrect Mix Ratio
Artykuł w czasopiśmie
MNiSW
140
Lista 2021
Status: | |
Autorzy: | Karpiński Robert, Szabelski Jakub, Maksymiuk Jacek |
Dyscypliny: | |
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować. | |
Rok wydania: | 2019 |
Wersja dokumentu: | Drukowana | Elektroniczna |
Język: | angielski |
Numer czasopisma: | 19 |
Wolumen/Tom: | 12 |
Numer artykułu: | 3073 |
Strony: | 1 - 14 |
Impact Factor: | 3,057 |
Web of Science® Times Cited: | 23 |
Scopus® Cytowania: | 27 |
Bazy: | Web of Science | Scopus |
Efekt badań statutowych | TAK |
Materiał konferencyjny: | NIE |
Publikacja OA: | TAK |
Licencja: | |
Sposób udostępnienia: | Witryna wydawcy |
Wersja tekstu: | Ostateczna wersja opublikowana |
Czas opublikowania: | W momencie opublikowania |
Data opublikowania w OA: | 20 września 2019 |
Abstrakty: | angielski |
Cemented joint prostheses are widely used in orthopaedic surgery; however, implants/bone bonds are known to be susceptible to aseptic loosening, particularly in the case of long-term performance. The exact mechanism of this failure is under constant examination. One of the critical factors to the final mechanical functionality of bone cement can be an incorrect mix ratio of a two-component material (powdered polymer and liquid monomer). It can result in the deterioration of the final mechanical strength properties. The paper presents the results from an experimental study on the effects of the deviation from the correct mix ratio on the moisture uptake and the compression strength of cement depending on the seasoning time in Ringer’s solution. The results were subjected to statistical analysis and a mathematical model was developed. |