Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
5
spoza listy
Status:
Autorzy: Sikora Janusz, Głogowska Karolina, Majewski Łukasz
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2019
Wersja dokumentu: Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 1
Wolumen/Tom: 600
Numer artykułu: 012020
Strony: 1 - 6
Scopus® Cytowania: 1
Bazy: Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: TAK
Nazwa konferencji: 2nd International Conference on Composite Materials Science and Technology
Skrócona nazwa konferencji: ICCMST 2019
URL serii konferencji: LINK
Termin konferencji: 22 maja 2019 do 25 maja 2019
Miasto konferencji: Tokyo
Państwo konferencji: JAPONIA
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 20 sierpnia 2019
Abstrakty: angielski
The paper presents research on the impact of three organic fillers from renewable sources, i.e. ground wheat bran, pumpkin seed husks and peanut shells, constituting production waste of the food industry, on selected mechanical and thermal properties of composite injection moldings based on LDPE. The basic strength properties were tested in a static tensile test, hardness and heat deflection temperature, Vicat softening point, and the microscopic structure of the obtained polymer compositions was analysed. The tests were carried out with a different mass content of fillers of 0, 5, 10, 15 and 20% and variable size of filler grains. Samples for testing were obtained in the injection molding process. An increase in the Young's modulus and hardness as well as a decrease in the remaining tested strength properties along with an increase in the filler's share content were found.