Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
100
Lista 2021
Status:
Autorzy: Kwaśniewska Anita, Chocyk Dariusz, Gładyszewski Grzegorz, Borc Jarosław, Świetlicki Michał, Gładyszewska Bożena
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2020
Wersja dokumentu: Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 1
Wolumen/Tom: 12
Numer artykułu: 73
Strony: 1 - 10
Impact Factor: 4,329
Web of Science® Times Cited: 36
Scopus® Cytowania: 41
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Finansowanie: The project/research was financed in the framework of the project Lublin University of Technology-Regional Excellence Initiative, funded by the Polish Ministry of Science and Higher Education (contract no. 030/RID/2018/19).
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 2 stycznia 2020
Abstrakty: angielski
The aim of study was to investigate the influence of kaolin on the physical properties and utility of film produced from native starch. The work involved measurements of strength, structure, and thermal properties. The films were prepared by the casting method. Composite films with 0%, 5%, 10%, and 15% kaolin additives were examined. Measurements of mechanical properties were carried out using the uniaxial tensile test, the nanoindentation test, and nanoscratching. Surface properties were examined by atomic force microscopy and contact angle measurements. Structure was determined by the X-ray diffraction method, and thermal properties were determined by differential scanning calorimetry. A significant influence of kaolin on the strength parameters and thermal and barrier properties of composite films was found. An increase in kaolin content reduced the tensile strength, Young’s modulus, and Poisson’s ratio. Structural analysis showed a partial intercalation and the layered arrangement of kaolin particles. Kaolin additives increased the barrier properties of water vapor in composite films of about 9%. Biopolymer modification by nanoclay reduced the thermal stability of composite films by 7% and could accelerate the biodegradation process. Increasing the concentration of kaolin in the biopolymer matrix led to heightened surface roughness (approximately 64%) and wettability of the surfaces of the film composites of 58%.