Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
5
spoza listy
Status:
Warianty tytułu:
Uczenie maszynowe jako metoda dostosowywania ofert do klientów
Autorzy: Bielecki Jacek, Ceglarski Oskar, Skublewska-Paszkowska Maria
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2019
Wersja dokumentu: Elektroniczna
Język: angielski
Wolumen/Tom: 13
Strony: 267 - 271
Bazy: BazTech
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Otwarte czasopismo
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 30 grudnia 2019
Abstrakty: angielski | polski
Recommendation systems are class of information filter applications whose main goal is to provide personalized recommendations. The main goal of the research was to compare two ways of creating personalized recommendations. The recommendation system was built on the basis of a content-based cognitive filtering method and on the basis of a collaborative filtering method based on user ratings. The conclusions of the research show the advantages and disadvantages of both methods.
Systemy rekomendacji to aplikacje filtrujące dane, których głównym zadaniem jest dostarczanie spersonalizowanych rekomendacji produktów. Celem badań było dokonanie analizy i porównania dwóch metod uczenia maszynowego wykorzystywanych dogenerowania rekomendacji. System rekomendacji zbudowano na podstawie metody filtrowania kognitywnego opartej o treści oraz na podstawie metody filtrowania kolaboratywnego opartej o oceny użytkowników. Wnioski z przeprowadzonych badań pokazują wady i zalety obu metod.