Research on lubrication properties of selected raw plant and animal materials
Artykuł w czasopiśmie
MNiSW
70
Lista 2021
Status: | |
Autorzy: | Gardyński Leszek, Kałdonek Jolanta |
Dyscypliny: | |
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować. | |
Rok wydania: | 2020 |
Wersja dokumentu: | Drukowana | Elektroniczna |
Język: | angielski |
Numer czasopisma: | 1 |
Wolumen/Tom: | 35 |
Strony: | 20 - 25 |
Impact Factor: | 1,469 |
Web of Science® Times Cited: | 6 |
Scopus® Cytowania: | 10 |
Bazy: | Web of Science | Scopus |
Efekt badań statutowych | NIE |
Materiał konferencyjny: | NIE |
Publikacja OA: | TAK |
Licencja: | |
Sposób udostępnienia: | Otwarte czasopismo |
Wersja tekstu: | Ostateczna wersja opublikowana |
Czas opublikowania: | W momencie opublikowania |
Data opublikowania w OA: | 4 lutego 2020 |
Abstrakty: | angielski |
The article presents the results of research on lubrication properties of rapeseed oil, methyl esters of rapeseed oil, as well as esters with goose fat. Rapeseed oil has a better lubrication properties in relation to methyl esters of rapeseed oil. Addition of goose fat to esters negatively affected their lubrication properties. The presented results confirm a relationship between the degree of unsaturated and lubricated properties. Among the tested compounds with oxygen groups (COOH, COOCH3, C = O), the oleic acid (with a COOH group) characterised the best lubricity. The fat goose, which contains the least amount of unsaturated fatty acid esters, proved to be ineffective addition lubricity between the factor lubricants analysis. |