Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

Publikacje Pracowników PL z lat 1990-2010

Publikacje pracowników Politechniki Lubelskie z lat 1990-2010 dostępne są jak dotychczas w starej bazie publikacji
LINK DO STAREJ BAZY

MNiSW
100
Lista 2021
Status:
Autorzy: Winiarski Grzegorz, Bulzak Tomasz, Wójcik Łukasz, Szala Mirosław
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2020
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 1
Wolumen/Tom: 14
Strony: 201 - 208
Web of Science® Times Cited: 8
Bazy: Web of Science | BazTech | Index Copernicus | Google Scholar
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Otwarte czasopismo
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 1 marca 2020
Abstrakty: angielski
This paper presents the results of a numerical analysis of a cold forging process for a hollow flanged part. The analysis was performed using Deform 2D/3D. 42CrMo4 steel tubes were used as the billet material, and their material model in the annealed state was described by a constitutive equation. The forming process was performed in six stages with the use of methods such as extrusion with a movable sleeve, open-die extrusion, and upsetting. The objective of the study was to determine whether the proposed forging technique could be used to produce hollow parts with flanges. The determination was made based on the analysis of product geometry quality and process parameters, including the Cockcroft-Latham ductile fracture criterion and forming forces.