Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

Status:
Warianty tytułu:
Alternatywne paliwa na bazie emulsji woda/olej
Autorzy: Popko Artur
Rok wydania: 2010
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 1
Wolumen/Tom: 86
Strony: 127 - 131
Bazy: BazTech
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: angielski | polski
The paper presents some applications of alternative fuels in the form of water-in-oil emulsion of determined parameters that enable substantial decrease of NOx content and solid particles (PM) in exhaust gas and also makes possible to reduce cost of car maintenance. The key problem is the determination of optimal emulsion parameters for this process, in particular: dispersed phase degree. The author formulates a general mathematical model for emulsification of W/O emulsion processes combines the influence of fundamental process parameters, emulsion properties and dispersed phase content on characteristic dimension values of dispersed phase particles.
W artykule przedstawiono analizy zastosowań paliw alternatywnych w postaci emulsji wodno-olejowych o wymaganych parametrach, co daje możliwość znacznego zredukowania zawartości tlenków azotu NOx oraz zawartości cząstek stałych PM w emitowanych spalinach oraz istotnie redukuje koszty eksploatacji pojazdu. Określanie optymalnych dla realizacji tego procesu parametrów emulsji, a w szczególności stopnia dyspersji fazy rozproszonej jest zagadnieniem kluczowym. Sformułowany przez autora, uogólniony model matematyczny procesu emulgacji emulsji wodno - olejowej ujmuje kompleksowo wpływ podstawowych parametrów procesu, właściwości emulsji oraz ilościowej zawartości fazy rozproszonej emulsji na wartości wymiaru charakterystycznego cząstek fazy rozproszonej.