Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

Status:
Warianty tytułu:
Analysis of cross-wedge rolling process of worm winding
Autorzy: Pater Zbigniew
Rok wydania: 2009
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: polski
Numer czasopisma: 10
Wolumen/Tom: 76
Strony: 745 - 751
Bazy: BazTech
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: polski | angielski
W artykule przedstawiono nową koncepcję kształtowania wałków ze ślimakami, bazującą na procesie walcowania poprzeczno-klinowego (WPK). Polega ona na zastosowaniu specjalnych szczęk płaskich, które działając na materiał kształtują uzwojenia ślimaka. Wkładki te powinny być umieszczone w końcowej części narzędzi klinowych. Wykonane obliczenia numeryczne (bazujące na MES) oraz próby eksperymentalne walcowania w sposób jednoznaczny potwierdziły skuteczność proponowanej metody w zakresie kształtowania uzębienia ślimaka. W artykule podano również przykład rozwiązania zapewniającego odwalcowanie jednym narzędziem wałka stopniowanego ze ślimakiem.
This paper presents a new conception of forming of shafts with worms, basing on cross-wedge rolling process (CWR). This conception is connected with the application of special flat dies, which acting on the material form the worm winding. These dies should be placed at the end of wedge tools. Conducted numerical calculations (basing on FEM) and experimental tests of rolling in an synonymous way confirmed the effectiveness of the proposed method within the scope of worm winding forming. This paper presents also solutions guaranteeing rolling of a stepped shaft with a worm by means of one tool only.