Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

Status:
Autorzy: Montusiewicz Agnieszka, Lebiocka Magdalena, Pawłowska Małgorzata
Rok wydania: 2008
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 3
Wolumen/Tom: 34
Strony: 49 - 61
Bazy: BazTech
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: angielski
The aim of this paper is to show the basie principłes of the anaerobic digestion process. Ali the stages of degradation, such as hydrolysis, acidogenesis, acetogenesis and methanogenesis are characterized. Biodegradable organie matter eonsists of three main types of substanees: carbohydrates, proteins and lipids; the metabolie pathways of their decomposition are described. The last part of the paper presents the co-digestion process, its benefits and technological parameters required to make that process attractive from an eeonomieal and environmental point of view.