Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

Status:
Autorzy: Czerwiński Jacek, Sobczuk Henryk
Rok wydania: 2009
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: polski
Numer czasopisma: 11
Wolumen/Tom: 62
Strony: 431 - 434
Bazy: BazTech | Index Copernicus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: polski | angielski
W pracy przedstawiono porównanie metody ekstrakcji do fazy stacjonarnej i GC-MS w zastosowaniu do oznaczania związków odorowych emitowanych w zakładach przemysłu spożywczego. Wykazano przydatność metody SPME w tym zastosowaniu i określono zakres jej przewagi nad metodą GC-MS.
In the paper comparison of methods: solid phase micro extraction (SPME) and GC-MS is presented in the application to odour compounds analysis, emitted from food industry enterprises. It was shown applicability of SPME method and conditions of its superiority over GC-MS in this application.