Modelowanie procesu emulgacji ciśnieniowej
Artykuł w czasopiśmie
Status: | |
Warianty tytułu: |
Pressure emulsifi cation process modeling
|
Autorzy: | Popko Artur |
Rok wydania: | 2009 |
Wersja dokumentu: | Drukowana | Elektroniczna |
Język: | polski |
Numer czasopisma: | 3 |
Wolumen/Tom: | 43 |
Strony: | 14 - 19 |
Bazy: | BazTech | Index Copernicus |
Efekt badań statutowych | NIE |
Materiał konferencyjny: | NIE |
Publikacja OA: | TAK |
Licencja: | |
Sposób udostępnienia: | Otwarte czasopismo |
Wersja tekstu: | Ostateczna wersja opublikowana |
Czas opublikowania: | W momencie opublikowania |
Data opublikowania w OA: | 10 stycznia 2013 |
Abstrakty: | polski | angielski |
W artykule przedstawiono problematykę zastosowań oraz modelowania emulsji wodnoolejowych o wymaganych parametrach. Przykładowo, zastosowanie emulsji typu W/O o określonych parametrach daje możliwość znacznego zredukowania zawartości tlenków azotu NOx oraz zawartości cząstek stałych PM w emitowanych spalinach oraz istotnie redukuje koszty eksploatacji pojazdu. Opracowany przez autora, teoretyczno - eksperymentalny model wysokociśnieniowego dyspergowania fazy rozproszonej emulsji daje możliwość określania optymalnych dla realizacji tego procesu parametrów emulsji. Sformułowany model matematyczny emulgacji ciśnieniowej ujmuje kompleksowo wpływ podstawowych parametrów procesu, właściwości emulsji oraz ilościowej zawartości fazy rozproszonej emulsji na wartości wymiaru charakterystycznego cząstek fazy rozproszonej. | |
The paper presents the problems of applications and modeling for oil in water emulsions of selected parameters. For the example: oil-in-water emulsions of selected parameters enable substantial reduction of NOx nitric oxide content and of solid particle (PM) content in exhaust gases and reduce cost of car maintenance. The described theoretical and experimental model of high pressure emulsifi cation process of dispersed phase makes possible to determine optimal emulsion parameters. The mathematical model, formulated by the author, binds the complex infl uence of basic process parameters, emulsion properties and quantitative content of dispersed phase on the values of dispersed phase particle characteristic dimension. |