Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

Status:
Warianty tytułu:
High-pressure and ultrasonic homogenization. Pt 1
Autorzy: Komsta Henryk
Rok wydania: 2008
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: polski
Numer czasopisma: 6
Wolumen/Tom: 62
Strony: 32 - 35
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: polski | angielski
Homogenizacja ciśnieniowa jest wykorzystywana do produkcji wysoko zdyspergowanych emulsji i zawiesin. W latach dziewięćdziesiątych XX w. wprowadzono do praktyki przemysłowej homogenizatory wysokociśnieniowe pracujące w zakresach ciśnień 200-300 MPa. Homogenizacja wysokociśnieniowa (HPH) przyczyniła się zarówno do rozwoju istniejących technologii wytwarzania lub stabilizacji wysoko zdyspergowanych emulsji. Jest to nowa, skuteczna metoda zmiany określonych właściwości fizycznych czy mikrobiologicznych emulsji. HPH jest coraz częściej wykorzystywana w procesach inaktywacji komórek bakteryjnych w ciekłych produktach przemysłu spożywczego, farmaceutycznego czy w biotechnologii. W artykule zwrócono także uwagę na coraz szersze zastosowanie homogenizacji ultradźwiękowej, zwłaszcza w procesach dyspergowania emulsji.
Pressure homogenization is applied to producing highly dispersed emulsions and suspensions. In the 1990s, high pressure homogenizers operating up to 200-300 MPa were introduced to industrial practice. High pressure homogenization (HPH) involves both the already existing technologies of producing and stabilizing highly dispersed emulsions as well as a new effective method of changing the particular physical or microbiological attributes of given emulsions. HPH is also frequently employed in the process of bacterial cells' inactivation in liquid products in food, pharmaceutical and biotechnological industries. The paper also discusses the increasingly widespread use of ultrasonic homogenization, particularly in the processes of dispersing emulsions.