Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

Status:
Warianty tytułu:
The influence of the lubricant on selected properties of surface layer formed in the shot peening process
Autorzy: Zaleski Kazimierz
Rok wydania: 2007
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: polski
Numer czasopisma: 5
Wolumen/Tom: 215
Strony: 157 - 167
Bazy: BazTech | Index Copernicus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: polski | angielski
W pracy przedstawiono metodologię oraz wyniki badań wpływu cieczy obróbkowej na chropowatość powierzchni i mikrotwardość warstwy wierzchniej ukształtowanej podczas nagniatania dynamicznego. Proces nagniatania był modelowany na specjalnym urządzeniu, Jako ciecze obróbkowe w procesie nagniatania dynamicznego użyte były mieszaniny nafty i oleju parafinowego. Stwierdzono, że ciecz obróbkowa wpływa na wzrost stopnia umocnienia warstwy wierzchniej oraz chropowatości powierzchni.
The paper presents a methodology and some results of the investigations on influence of the lubricant on surface roughness and surface layer micro hardness formed during shot peening process. The shot peening process was modeled on a special device. The mixtures of kerosene and paraffin oil as a lubricant were used in the shot peening process. The conclusion is that lubricant induces increase of degree of strain hardening and surface roughness.