Systemy zarządzania bezpieczeństwem transportu żywności w świetle standardów krajowych i międzynarodowych
Artykuł w czasopiśmie
Status: | |
Warianty tytułu: |
Management systems for the safe transportation of food in the light of national and international standards
|
Autorzy: | Rymarz Joanna, Dmowski Artur, Niewczas Andrzej |
Rok wydania: | 2010 |
Wersja dokumentu: | Drukowana | Elektroniczna |
Język: | polski |
Numer czasopisma: | 6 |
Wolumen/Tom: | 11 |
Strony: | 1 - 9 |
Bazy: | BazTech |
Efekt badań statutowych | NIE |
Materiał konferencyjny: | NIE |
Publikacja OA: | NIE |
Abstrakty: | polski | angielski |
Ważnym aspektem związanym z transportem żywności jest zachowanie jego bezpieczeństwa w sensie utrzymania przydatności do spożycia. Artykuł przedstawia wymogi, jakie powinien spełniać transport podczas przewozu wyrobów czekoladowych w świetle obowiązujących przepisów prawa polskiego oraz dwóch najważniejszych standardów światowych. Omówione zostały szczegółowe procedury dotyczące utrzymania bezpieczeństwa i jakości wyrobów czekoladowych podczas transportu, jak też sposób postępowania na wypadek awarii czy zagrożenia. Przedstawiono praktyczny przykład systemu zarządzania bezpieczeństwem transportu żywności stosowanego w wybranym przedsiębiorstwie produkcyjno - handlowym. | |
One of the most important aspects of food transportation is to maintain food in a condition fit for human consumption. The article presents the requirements to be fulfilled by those transporting chocolate products in the light of the valid provisions of Polish law as well as two most important world standards. It discusses the procedures for the safety, maintenance and quality of chocolate products during transportation as well as procedures to be used in the case of an emergency. The article gives a practical example of a management system for safe transportation of food by a chosen manufacturing and trading company. |