Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

Publikacje Pracowników PL z lat 1990-2010

Publikacje pracowników Politechniki Lubelskie z lat 1990-2010 dostępne są jak dotychczas w starej bazie publikacji
LINK DO STAREJ BAZY

Status:
Warianty tytułu:
Management systems for the safe transportation of food in the light of national and international standards
Autorzy: Rymarz Joanna, Dmowski Artur, Niewczas Andrzej
Rok wydania: 2010
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: polski
Numer czasopisma: 6
Wolumen/Tom: 11
Strony: 1 - 9
Bazy: BazTech
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: polski | angielski
Ważnym aspektem związanym z transportem żywności jest zachowanie jego bezpieczeństwa w sensie utrzymania przydatności do spożycia. Artykuł przedstawia wymogi, jakie powinien spełniać transport podczas przewozu wyrobów czekoladowych w świetle obowiązujących przepisów prawa polskiego oraz dwóch najważniejszych standardów światowych. Omówione zostały szczegółowe procedury dotyczące utrzymania bezpieczeństwa i jakości wyrobów czekoladowych podczas transportu, jak też sposób postępowania na wypadek awarii czy zagrożenia. Przedstawiono praktyczny przykład systemu zarządzania bezpieczeństwem transportu żywności stosowanego w wybranym przedsiębiorstwie produkcyjno - handlowym.
One of the most important aspects of food transportation is to maintain food in a condition fit for human consumption. The article presents the requirements to be fulfilled by those transporting chocolate products in the light of the valid provisions of Polish law as well as two most important world standards. It discusses the procedures for the safety, maintenance and quality of chocolate products during transportation as well as procedures to be used in the case of an emergency. The article gives a practical example of a management system for safe transportation of food by a chosen manufacturing and trading company.