Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

Status:
Warianty tytułu:
Odorous compounds from yeast production : identification and an attempt of degradation by ozonation
Autorzy: Piotrowicz Adam, Ozonek Janusz, Czerwiński Jacek
Rok wydania: 2010
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: polski
Numer czasopisma: 4
Wolumen/Tom: 89
Strony: 512 - 516
Web of Science® Times Cited: 1
Scopus® Cytowania: 1
Bazy: Web of Science | Scopus | BazTech
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: angielski
Fourteen malodorous compds. (mostly hydrocarbons) were identified in off-gases from yeast production by gas chromatog. coupled to mass spectrometry. Three of the compds. were subjected to degrdn. with O-3 sep. or in the mixt. The efficiency of sep. degrdn. was 74.2-96.1%. Degrdn. degree of 1-hydroxmethyl-2,5-ditertbutylbenzene (ref. compd.) and of resp. mixt. was lower.