Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
100
Lista 2021
Status:
Autorzy: Bałdowska-Witos Patrycja, Piotrowska Katarzyna, Kruszelnicka Weronika, Błaszczak Marek, Tomporowski Andrzej, Opielak Marek, Kasner Robert, Flizikowski Józef
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2020
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 6
Wolumen/Tom: 12
Numer artykułu: 1320
Strony: 1 - 26
Impact Factor: 4,329
Web of Science® Times Cited: 18
Scopus® Cytowania: 22
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Finansowanie: The project/research was financed in the framework of the project Lublin University of Technology-Regional Excellence Initiative, funded by the Polish Ministry of Science and Higher Education (contract no. 030/RID/2018/19)”. “Projekt/Badania zostały sfinansowane z Projektu Politechnika Lubelska-Regionalna Inicjatywa Doskonało ́sci ze ́srodków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wy ̇zszego na podstawie umowy nr 030/RID/2018/19”.
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 10 czerwca 2020
Abstrakty: angielski
Using environmentally friendly materials in the technological process of bottle production fits perfectly into the idea of sustainable development. The use of natural raw materials as well as conscious energy consumption are strategic aspects that should be considered in order to improve the effectiveness of the bottle moulding process. This paper presents a new and structured approach to the analysis of uncertainty and sensitivity in life cycle assessment, one developed in order to support the design process of environmentally friendly food packaging materials. With regard to this “probabilistic” approach to life cycle assessment, results are expressed as ranges of environmental impacts, and alternative solutions are developed while offering the concept of input uncertainty and the effect thereof on the final result. This approach includes: (1) the evaluation of the quality of inputs (represented by the origin matrix); (2) the reliability of results and (3) the uncertainty of results (the Monte Carlo method). The use of the methodology is illustrated based on an experiment conducted with real data from the technological process of bottle production. The results provide insight into the uncertainty of life cycle assessment indicators regarding global warming, acidification and the use of arable fields and farmland.