Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
140
Lista 2021
Status:
Autorzy: Sasimowski Emil, Majewski Łukasz, Grochowicz Marta
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2020
Wersja dokumentu: Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 18
Wolumen/Tom: 13
Strony: 1 - 26
Web of Science® Times Cited: 6
Scopus® Cytowania: 6
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Finansowanie: The project/research was financed in the framework of the project Lublin University of Technology—Regional Excellence Initiative, funded by the Polish Ministry of Science and Higher Education (contract no. 030/RID/2018/19).
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 20 września 2020
Abstrakty: angielski
The study investigates the effect of the content and size of wheat bran grains on selected properties of a lignocellulosic biocomposite on a polyethylene matrix. The biocomposite samples were made by injection method of low-density polyethylene with 5%, 10% and 15% by weight of wheat bran. Three bran fractions with grain sizes <0.4 mm, 0.4–0.6 mm and 0.6–0.8 mm were used. The properties of the mouldings (after primary shrinkage) were examined after their 2.5-year natural aging period. Processing properties, such as MFR (mass flow rate) and processing shrinkage, were determined. Selected physical, mechanical and structural properties of the produced biocomposite samples were tested. The results allowed the determination of the influence of both the content of bran and the size of its grains on such properties of the biocomposite as: color, gloss, processing shrinkage, tensile strength, MFR mass flow rate, chemical structure (FTIR), thermal properties (DSC, TG), p-v-T relationship. The tests did not show any deterioration of the mechanical characteristics of the tested composites after natural aging.