Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
140
Lista 2021
Status:
Autorzy: Skripalenko Mikhail Mikhailovich, Zavyalova Tatyana Viktorovna, Pater Zbigniew, Romantsev Boris Alekseevich, Rogachev Stanislav Olegovich, Kaputkina Liudmila Mikhailovna, Skripalenko Mikhail Nikolaevich, Danilin Andrei Vladimirovich
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2020
Wersja dokumentu: Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 21
Wolumen/Tom: 13
Numer artykułu: 5048
Strony: 1 - 9
Web of Science® Times Cited: 4
Scopus® Cytowania: 4
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 9 listopada 2020
Abstrakty: angielski
.Screw rolling of austenitic stainless-steel billets was conducted in two- and three-high mills. Statistical research results showed that, compared to heated but not rolled conditions, both screw rolling techniques provided a decrease of grain size, variance, grain size distribution asymmetry, and excess in the billet cross-section at the stationary stage of screw rolling. At that stage, grain size distribution after two-high screw rolling is closer to normal in terms of asymmetry and excess values compared to grain-size distribution after three-high screw rolling. A strong negative correlation between strain effective values and grain-size values for the cross-section of the rolled billets at the stationary stage was revealed for both two- and three-high screw rolling.