Possibility to extend the shelf life of NFC tomato juice using cold atmospheric pressure plasma
Artykuł w czasopiśmie
MNiSW
140
Lista 2021
Status: | |
Autorzy: | Starek Agnieszka, Sagan Agnieszka, Andrejko Dariusz, Chudzik Barbara, Kobus Zbigniew, Kwiatkowski Michał, Terebun Piotr, Pawłat Joanna |
Dyscypliny: | |
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować. | |
Rok wydania: | 2020 |
Wersja dokumentu: | Drukowana | Elektroniczna |
Język: | angielski |
Numer czasopisma: | 1 |
Wolumen/Tom: | 10 |
Numer artykułu: | 20959 |
Strony: | 1 - 13 |
Impact Factor: | 4,38 |
Web of Science® Times Cited: | 16 |
Scopus® Cytowania: | 21 |
Bazy: | Web of Science | Scopus |
Efekt badań statutowych | NIE |
Materiał konferencyjny: | NIE |
Publikacja OA: | TAK |
Licencja: | |
Sposób udostępnienia: | Witryna wydawcy |
Wersja tekstu: | Ostateczna wersja opublikowana |
Czas opublikowania: | W momencie opublikowania |
Data opublikowania w OA: | 1 grudnia 2020 |
Abstrakty: | angielski |
Cold Atmospheric pressure Plasma (CAP) is a non-thermal method used in food processing. CAP generated with the use of nitrogen in a Glide-arc device for 300 to 600 s exhibited high potential for microbial decontamination and did not induce substantial changes in the physicochemical properties of NFC tomato juice. Samples exposed to cold atmospheric plasma had mostly an intact structure, as revealed by digital microscopy. The investigations indicate that CAP can be applied for biological and chemical waste-free decontamination of food and extension of its shelf life. |