Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
140
Lista 2021
Status:
Autorzy: Starek Agnieszka, Sagan Agnieszka, Andrejko Dariusz, Chudzik Barbara, Kobus Zbigniew, Kwiatkowski Michał, Terebun Piotr, Pawłat Joanna
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2020
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 1
Wolumen/Tom: 10
Numer artykułu: 20959
Strony: 1 - 13
Impact Factor: 4,38
Web of Science® Times Cited: 16
Scopus® Cytowania: 20
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 1 grudnia 2020
Abstrakty: angielski
Cold Atmospheric pressure Plasma (CAP) is a non-thermal method used in food processing. CAP generated with the use of nitrogen in a Glide-arc device for 300 to 600 s exhibited high potential for microbial decontamination and did not induce substantial changes in the physicochemical properties of NFC tomato juice. Samples exposed to cold atmospheric plasma had mostly an intact structure, as revealed by digital microscopy. The investigations indicate that CAP can be applied for biological and chemical waste-free decontamination of food and extension of its shelf life.