Wpływ składowych RGB materiału wideo na proces identyfikacji schorzeń układu pokarmowego
Artykuł w czasopiśmie
| Status: | |
| Autorzy: | Buczaj Marcin, Sumorek Andrzej |
| Rok wydania: | 2012 |
| Wersja dokumentu: | Drukowana | Elektroniczna |
| Język: | polski |
| Numer czasopisma: | 1 |
| Wolumen/Tom: | 2 |
| Strony: | 5 - 16 |
| Efekt badań statutowych | NIE |
| Materiał konferencyjny: | NIE |
| Publikacja OA: | TAK |
| Licencja: | |
| Sposób udostępnienia: | Otwarte czasopismo |
| Wersja tekstu: | Ostateczna wersja opublikowana |
| Czas opublikowania: | W momencie opublikowania |
| Data opublikowania w OA: | 30 grudnia 2012 |
| Abstrakty: | polski |
| W procesie diagnostyki ukłdu pokarmowego wykorzystywane są urządzenia endoskopowe. Ich głównym elementem jest końcówka z kamerą. Badanie endoskopowe układu pokarmowego umożliwia lekarzowi weryfikacje i potwierdzenie hipotez dotyczących podejrzeń występowania schorzeń układu pokarmowego. Obraz rejestrowany przez kamerę endoskopową jest obrazem kolorowym, dopasowanym do parametrów percepcyjnych oka ludzkiego. W artykule zamieszczono wyniki analizy związku występowania wybranych cech charakterystycznych schorzeń wrzodowych układu pokarmowego odniesionych do poszczególnych składowych RGB obrazu. Największy nacisk położono na rozpoznawalność wybranej cechy w obrazie poddanym procesowi przetwarzania. Wyniki testów umożliwiają weryfikację przydatności koncepcji algorytmu. Przedstawiona koncepcja zakłada znaczące ograniczenie objętości materiału wideo przy minimalnym wpływie na rezultat procesu cyfrowego przetwarzania obrazu. Słowa kluczowe: cyfrowe przetwarzanie obrazu, rozpoznawanie wzorców, układ pokarmowy, diagnostyka medyczna, urządzenia endoskopowe |
