Wpływ składowych RGB materiału wideo na proces identyfikacji schorzeń układu pokarmowego
Artykuł w czasopiśmie
Status: | |
Autorzy: | Buczaj Marcin, Sumorek Andrzej |
Rok wydania: | 2012 |
Wersja dokumentu: | Drukowana | Elektroniczna |
Język: | polski |
Numer czasopisma: | 1 |
Wolumen/Tom: | 2 |
Strony: | 5 - 16 |
Efekt badań statutowych | NIE |
Materiał konferencyjny: | NIE |
Publikacja OA: | TAK |
Licencja: | |
Sposób udostępnienia: | Otwarte czasopismo |
Wersja tekstu: | Ostateczna wersja opublikowana |
Czas opublikowania: | W momencie opublikowania |
Data opublikowania w OA: | 30 grudnia 2012 |
Abstrakty: | polski |
W procesie diagnostyki ukłdu pokarmowego wykorzystywane są urządzenia endoskopowe. Ich głównym elementem jest końcówka z kamerą. Badanie endoskopowe układu pokarmowego umożliwia lekarzowi weryfikacje i potwierdzenie hipotez dotyczących podejrzeń występowania schorzeń układu pokarmowego. Obraz rejestrowany przez kamerę endoskopową jest obrazem kolorowym, dopasowanym do parametrów percepcyjnych oka ludzkiego. W artykule zamieszczono wyniki analizy związku występowania wybranych cech charakterystycznych schorzeń wrzodowych układu pokarmowego odniesionych do poszczególnych składowych RGB obrazu. Największy nacisk położono na rozpoznawalność wybranej cechy w obrazie poddanym procesowi przetwarzania. Wyniki testów umożliwiają weryfikację przydatności koncepcji algorytmu. Przedstawiona koncepcja zakłada znaczące ograniczenie objętości materiału wideo przy minimalnym wpływie na rezultat procesu cyfrowego przetwarzania obrazu. Słowa kluczowe: cyfrowe przetwarzanie obrazu, rozpoznawanie wzorców, układ pokarmowy, diagnostyka medyczna, urządzenia endoskopowe |