Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
140
Lista 2021
Status:
Autorzy: Karpiński Robert, Szabelski Jakub, Krakowski Przemysław, Jonak Józef
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2021
Wersja dokumentu: Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 1
Wolumen/Tom: 14
Numer artykułu: 110
Strony: 1 - 20
Impact Factor: 3,748
Web of Science® Times Cited: 10
Scopus® Cytowania: 10
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Finansowanie: This research project was financed in the framework of the Lublin University of Technology- Regional Excellence Initiative project, funded by the Polish Ministry of Science and Higher Education (contract no.030/RID/2018/19).
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 29 grudnia 2020
Abstrakty: angielski
Bone cements play a key role in present-day surgery, including the implantation of hip and knee joint endoprostheses. The correct and durable bonding of the prosthesis to the bone is affected by both the static strength characteristics determined in accordance with ISO 5833:2002 and the resistance to long-term exposure to an aggressive environment of the human body and the impurities that may be introduced into the cement during implementation. The study attempts to demonstrate statistically significant degradation of cement as a result of the seasoning of cement samples in Ringer’s solution with simultaneous contamination of the material with saline solution, which is usually present in the surgical field (e.g., during the fixing of endoprostheses). The results of statistical analysis showed the nature of changes in compressive strength and microhardness due to seasoning time and degree of contamination.