Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
10
Lista B
Status:
Warianty tytułu:
Profilowanie wodoru w szybko zestalonych foliach ze stopu Al-Fe
Autorzy: Tashlykova-Bushkevich Iya, Kozak Czesław
Rok wydania: 2013
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 3b
Wolumen/Tom: 89
Strony: 318 - 320
Bazy: SCOPUS | INSPEC | BAZTECH
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: polski | angielski
Zbadano skład pierwiastkowy szybko zestalonego stopu Al. 0.2 at.%-Fe przy użyciu metod elastycznego odrzutu (ERD) oraz rozpraszania wstecznego Rutherforda (RBS) w celu zanalizowania zmian rozkładu głębokościowego wodoru zachodzących w trakcie obróbki termicznej. Stwierdzono, że koncentracja wodoru była ograniczona do obszaru przypowierzchniowego (400nm) nowowytworzonych powłok. Większość zawartości wykrytego wodoru była umiejscowiona w obszarach podpowierzchniowych i została oszacowana na 3.6 at.%. Dla stopu wygrzewanego w temperaturze 500oC zaobserwowano silną segregację wodoru na zewnętrznej stronie powierzchni oraz wzrost jego zawartości do 9.6 at.%.
Elemental composition of rapidly solidified Al-0.2 at.% Fe alloy has been examined using elastic recoil detection technique and Rutherfordbackscattering spectroscopy to investigate the changes in hydrogen depth distribution under heat treatment. It was found that hydrogen was limitedto near-surface region (400 nm) of as-cast foils. Most detected hydrogen was localized in the subsurface regions and estimated to be 3.6 at.%.Strong hydrogen segregation on air-side surface was observed in alloy annealed at 500°C and showed increase in its content up to 9.6 at.%.