Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
100
Lista 2021
Status:
Autorzy: Miturska-Barańska Izabela, Józwik Jerzy, Bere Paul
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2022
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 2
Wolumen/Tom: 16
Strony: 26 - 38
Impact Factor: 1,1
Web of Science® Times Cited: 4
Scopus® Cytowania: 4
Bazy: Web of Science | Scopus | Baztech
Efekt badań statutowych NIE
Finansowanie: This work was financed from the funds of the Ministry of Education and Science by Agreement No. DNK/SP/513880/2021 of 22 December 2021, the project “14th School of Machining and the 43rd Scientific School of Abrasive Machining”, under the programme “Perfect Science”.
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Otwarte czasopismo
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 1 kwietnia 2022
Abstrakty: angielski
This paper analyses the influence of face milling process parameters on the surface properties of car- bon fibre reinforced polymer. The influence of milling speed and feed per tooth on the surface proper- ties was determined. The influence of cutting speed and feed per tooth on surface energy properties was determined. The object of research was a carbon fiber reinforced plastics (CFRP) composites plate made of carbon fibre in epoxy matrix. The tool used in the study was a double-edged end mill. The ma- chining parameters used were variable: cutting speeds of 100 m·min-1, 120 m·min-1, 140 m·min-1 and 160 m·min-1, and feeds per tooth of 0.015 mm/tooth, 0.020 mm/tooth, 0.025 mm/tooth and 0.03 mm/tooth. The axial depth of cut and radial depth of cut was a constant parameter. After milling, tests were carried out on the sur- face contact angle, which was used to determine the surface free energy. Based on the contact angle measurements carried out with the sitting-drop method and the calculation of the surface free energy with the Owens-Wendt model, it was observed, that the increase in the value of the surface free energy is significantly influenced by the increase in the cutting speed.