Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
140
Lista 2021
Status:
Autorzy: Świetlicka Izabela, Tomaszewska Ewa, Muszyński Siemowit, Świetlicki Michał, Skrzypek Tomasz, Grudziński Wojciech, Gruszecki Wiesław, Kamiński Daniel, Hułas-Stasiak Monika, Arczewska Marta
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2022
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 11
Wolumen/Tom: 15
Numer artykułu: 3993
Strony: 1 - 25
Web of Science® Times Cited: 1
Scopus® Cytowania: 1
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 3 czerwca 2022
Abstrakty: angielski
In the animal kingdom, continuously erupting incisors provided an attractive model for studying the enamel matrix and mineral composition of teeth during development. Enamel, the hardest mineral tissue in the vertebrates, is a tissue sensitive to external conditions, reflecting various disturbances in its structure. The developing dental enamel was monitored in a series of incisor samples extending the first four weeks of postnatal life in the spiny mouse. The age-dependent changes in enamel surface morphology in the micrometre and nanometre-scale and a qualitative assessment of its mechanical features were examined by applying scanning electron microscopy (SEM) and atomic force microscopy (AFM). At the same time, structural studies using XRD and vibrational spectroscopy made it possible to assess crystallinity and carbonate content in enamel mineral composition. Finally, a model for predicting the maturation based on chemical composition and structural factors was constructed using artificial neural networks (ANNs). The research presented here can extend the existing knowledge by proposing a pattern of enamel development that could be used as a comparative material in environmental, nutritional, and pharmaceutical research.