Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
140
Lista 2021
Status:
Autorzy: Tor-Świątek Aneta, Garbacz Tomasz, Stloukal Petr
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2022
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 9
Wolumen/Tom: 15
Numer artykułu: 3133
Strony: 1 - 14
Impact Factor: 3,4
Web of Science® Times Cited: 1
Scopus® Cytowania: 2
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Finansowanie: The project/research was financed in the framework of the project Lublin University of Technology-Regional Excellence Initiative, funded by the Polish Ministry of Science and Higher Education (contract no. 030/RID/2018/19).
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 26 kwietnia 2022
Abstrakty: angielski
In the study, an investigation was made into the hydrolytic degradation behavior of the microporous polylactide (PLA) in the initial stage in three biological buffer solutions with various pH-simulating body fluids in comparison with pure PLA. Studies also include the analysis of selected mechanical properties and physical structures. A microporous PLA was obtained by melt extrusion using a chemical blowing agent. The rate of Mw decrease induced by hydrolysis over 35 days of microporous PLA was roughly comparable to the pure material. The rate of depolymerization was slightly accelerated at an acid pH due to acid-catalyzed hydrolysis at the end of the observed period. The mechanical analysis showed the influence of various pH on the obtained results.