Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
100
Lista 2021
Status:
Autorzy: Podkościelna Beata, Gargol Mateusz, Goliszek Marta, Klepka Tomasz, Sevastyanova Olena
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2022
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Wolumen/Tom: 111
Numer artykułu: 107622
Strony: 1 - 8
Impact Factor: 5,1
Web of Science® Times Cited: 15
Scopus® Cytowania: 18
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Finansowanie: The contribution of COST Action LignoCOST (CA17128), supported by COST (European Cooperation in Science and Technology, www.cost. eu), in promoting interaction, exchange of knowledge and collaborations in the field of lignin valorization is gratefully acknowledged. Dr Olena Sevastyanova is grateful for financial support from the Knut and Alice Wallenberg Foundation in connection with the Wallenberg Wood Science Center (WWSC) Program and the Wood and Pulping Chemistry Research Network (WPCRN) at KTH.
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Otwarte czasopismo
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 8 maja 2022
Abstrakty: angielski
This article presents the preparation of polylactide (PLA)-derived bioplastics, where kraft lignin (L), sulfonated kraft lignin (L-SO3H) or sulfonated kraft lignin in combination with silica (L-SO3H+SiO2) were used as natural additives. The functional groups present in the obtained bioplastics was investigated using Attenuated Total Reflectance Fourier Transform Infrared Spectroscopy (ATR-FTIR) and their thermal properties were investigated using Differential Scanning Calorimetry (DSC) as well as Thermogravimetric analysis (TG). The impact of different additive combinations as well as the aging process on the properties of bioplastics, including their flammability characteristics, were investigated in detail. Additionally, mechanisms have been proposed to explain the observed network fragmentation during burning.