Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

Status:
Autorzy: Szymoniuk Barbara
Rok wydania: 2012
Wersja dokumentu: Drukowana
Język: polski
Numer czasopisma: 267
Strony: 289 - 297
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: polski | angielski
Celem niniejszego artykułu jest wskazanie roli oraz metod budowania kapitału społecznego w klastrach w otoczeniu semiglobalnym. Rozważania będą oparte na analizie wyników badań nad klastrami, opublikowanych w latach 2008-2011 w serii wydawnictw Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, a także na własnych doświadczeniach autorki nabytych podczas pracy eksperckiej w ramach projektów: Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności i Baltfood (The Baltic Sea Region Food Cluster Innovation and Competitiveness in Action).
The aim of the present article is to indicate the role and methods of building social capital in clusters in the semi-global environment. The study will be based on the analysis of results of the research into clusters, published between 2008 and 2011 in a series of publications by the Polish Agency for Enterprise Development. Moreover, the article will be basedon the author's own experience derived from her work as an expert within the projects: "The Development of Organic Food Valley Cluster"and Baltfood ("The Baltic Sea Region Food Cluster Innovation and Competitiveness in Action").