Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
100
Lista 2021
Status:
Autorzy: Parhizi Zahra, Karami Hamed, Golpour Iman, Kaveh Mohammad, Szymanek Mariusz, Blanco-Marigorta Ana M., Marcos José Daniel, Khalife Esmail, Skowron Stanisław, Othman Nashwan Adnan, Darvishi Yousef
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2022
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 14
Wolumen/Tom: 14
Numer artykułu: 8839
Strony: 1 - 28
Web of Science® Times Cited: 15
Scopus® Cytowania: 16
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 19 lipca 2022
Abstrakty: angielski
This study deals with the optimization of energetic and exergetic parameters of a hybrid-solar dryer to dry basil leaves under determined experimental conditions at three air temperatures (40 °C, 55 °C, and 70 °C) and three bed thickness levels (2, 4, and 6 cm). The optimization of the thermodynamic parameters was performed using the response surface method (RSM) based on the central composite design (CCD) and the desirability function (DF) to maximize the drying rate, exergy efficiency, improvement potential rate and the sustainability index, and to minimize the energy utilization, energy utilization ratio and exergy loss rate. These parameters were calculated on the basis of the first and second laws of thermodynamics as the response variables. Based on the results obtained, it was determined that the optimal conditions for basil drying were at a drying air temperature of 63.8 °C and a bed thickness of 2 cm. At this point, the parameters of the drying rate, energy utilization, energy utilization ratio, exergy efficiency, exergy loss rate, improvement potential rate and sustainability index were obtained with the maximum utility function (D = 0.548) as 0.27, 0.019 (kJ/s), 0.23, 65.75%, 0.016 (kJ/s), 1.10 (kJ/s) and 0.015, respectively.