Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
5
spoza listy
Status:
Warianty tytułu:
Analiza porównawcza funkcjonalności i jakości interfejsu wybranych aplikacji do zamawiania jedzenia
Autorzy: Gieroba Maciej, Miłosz Marek
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2022
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Wolumen/Tom: 24
Strony: 181 - 188
Bazy: BazTech
Efekt badań statutowych NIE
URL danych badawczych LINK
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 30 września 2022
Abstrakty: angielski | polski
In recent years, growing popularity of food ordering mobile app lications was noticeable. The COVID-19 pandemic has only accelerated this trend. In Poland, there are a large number of application s that allows to order meals from resta u- rants. In this article, three of the most popular ones have been se lected - UberEats, Pyszne and Glovo. The aim of the research was to determine their functionality and the quality of their interfac es. The study used the method of exper i- menting with users who performed the most likely application usage scen arios, during which the time of their execution was measured, and then an survey using the SUS method was con ducted. The obtained results allowed to determine that it is impossible to indicate the most effective interface in general. Depending on the task, the times of its execution differed. The results of the SUS survey showed that the UberEats app has the best interf ace quality.
W ostatnich latach można było zauw a żyć rosnącą popularność mobilnych aplikacji do zamawiania jedzenia. Pandemia wirusa COVID- 19 tylko przyspieszyła ten trend. W Polsce istnieje duża liczba aplikacji pozw alających na zamawia nie posiłków z restauracji . W niniejszym artykule wybrano trzy najpopularniejsze z nich – UberEats, Pyszne oraz Glovo. Celem badań było określenie ich funkcjonalności i jakości ich interfejsów. W badaniu zastosowano metodę eksper y- mentu z użytkownikami, którzy wykonywali najbardziej prawdopodobne scenar iusze użycia aplikacji, w trakcie kt ó- rych mierzono czas ich wykonania a następnie przeprowadzono ankietę wykorzystującą metod ę SUS. Uzyskane wyniki pozwoliły określić, że ogólnie nie można wskazać najbardziej efektywnego interfejsu. W zależności od zadania czasy jego wykonania różniły się. Wyniki ankiety metody SUS wykazały, że najlepszą jakość interfejsu posiada aplikacja UberEats.