Managing the quality of seeds from cereal conditioned with effective microorganisms (EM) and red light (RL)
Artykuł w czasopiśmie
MNiSW
70
Lista 2021
Status: | |
Warianty tytułu: |
Zarządzanie jakością nasion zbóż kondycjonowanych efektywnymi mikroorganizmami (EM) i światłem czerwonym (RL)
|
Autorzy: | Dziwulska-Hunek Agata, Szymanek Mariusz, Dziwulski Jacek |
Dyscypliny: | |
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować. | |
Rok wydania: | 2022 |
Wersja dokumentu: | Drukowana | Elektroniczna |
Język: | angielski |
Numer czasopisma: | 3 |
Wolumen/Tom: | 77 |
Strony: | 89 - 99 |
Efekt badań statutowych | NIE |
Materiał konferencyjny: | NIE |
Publikacja OA: | TAK |
Licencja: | |
Sposób udostępnienia: | Otwarte czasopismo |
Wersja tekstu: | Ostateczna wersja opublikowana |
Czas opublikowania: | W momencie opublikowania |
Data opublikowania w OA: | 28 października 2022 |
Abstrakty: | angielski |
The study pertained to environmentally-friendly methods in the cultivation of cereal, and aimed to manage the quality of rye and triticale seeds and determine the impact of seed condi-tioning using effective microorganisms (EM), red light (RL), and a combination of the two (RL × EM) on the yield of grain and straw. Moreover, the seeds were sown into soil with and without EM conditioning, designated as 0 and PEM. The yield fluctuations depended mostly on the studied rye and triticale cultivars. The best effects we observed in soil without EM conditioning for Dańkowskie Złote rye and Moderato triticale. The increase in grain and straw yields was, respectively: 26% (RL), 31% (RL × EM), 40% (EM), and 17% (RL × EM), 23% (RL), 32% (EM) – Dańkowskie Złote, 27% (RL × EM), 44% (EM), 46% (RL), and 17% (RL × EM), 51% (EM), 78% (RL) – Moderato. In turn, seeds exposed to the experimental treatment and sown into soil containing EM produced reduced yields in both of the above cultivars. It is noteworthy that the conditioning methods employed in the field experiment can facilitate increased yields but most importantly contribute to the resilience of agrosystems and can therefore have environmental benefits. |