Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
70
Lista 2021
Status:
Warianty tytułu:
Zarządzanie jakością nasion zbóż kondycjonowanych efektywnymi mikroorganizmami (EM) i światłem czerwonym (RL)
Autorzy: Dziwulska-Hunek Agata, Szymanek Mariusz, Dziwulski Jacek
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2022
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 3
Wolumen/Tom: 77
Strony: 89 - 99
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Otwarte czasopismo
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 28 października 2022
Abstrakty: angielski
The study pertained to environmentally-friendly methods in the cultivation of cereal, and aimed to manage the quality of rye and triticale seeds and determine the impact of seed condi-tioning using effective microorganisms (EM), red light (RL), and a combination of the two (RL × EM) on the yield of grain and straw. Moreover, the seeds were sown into soil with and without EM conditioning, designated as 0 and PEM. The yield fluctuations depended mostly on the studied rye and triticale cultivars. The best effects we observed in soil without EM conditioning for Dańkowskie Złote rye and Moderato triticale. The increase in grain and straw yields was, respectively: 26% (RL), 31% (RL × EM), 40% (EM), and 17% (RL × EM), 23% (RL), 32% (EM) – Dańkowskie Złote, 27% (RL × EM), 44% (EM), 46% (RL), and 17% (RL × EM), 51% (EM), 78% (RL) – Moderato. In turn, seeds exposed to the experimental treatment and sown into soil containing EM produced reduced yields in both of the above cultivars. It is noteworthy that the conditioning methods employed in the field experiment can facilitate increased yields but most importantly contribute to the resilience of agrosystems and can therefore have environmental benefits.