Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
70
Lista 2021
Status:
Autorzy: Kujawska Justyna, Bilicz Ewelina, Mendyk Emilia
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2022
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 4
Wolumen/Tom: 32
Strony: 147 - 166
Impact Factor: 0,7
Web of Science® Times Cited: 1
Bazy: Web of Science
Efekt badań statutowych NIE
Finansowanie: This research was funded by the Polish Ministry of Science and Higher Education, grant numbers: FD-20/IS-6/019.
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 31 grudnia 2022
Abstrakty: angielski
The study determined the similarities and differences between the fuel properties of different types of biomass (triticale and oat straw; bark: oak, alder, hornbeam, pine) and biochar (municipal waste biochar, composting biochar, pellet biochar and Fluid’s biochar). Bulk and actual densities and moisture contents, ash amounts, elemental composition (C, H, N) were determined, and the calorific value, heat of combustion and porosity of the substances studied were calculated. In addition, the physico-chemical properties of the ashes were determined. All the substances tested have high energy potential and can be used as biofuel. Fluid's biochar had the best energy properties due to the highest calorific value and heat of combustion, as well as carbon content, with a small amount of ash. Varying composition of the ashes obtained still poses a problem in developing methods for their management.