Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
140
Lista 2021
Status:
Autorzy: Sasimowski Emil, Samujło Bronisław, Grochowicz Marta, Majewski Łukasz
Dyscypliny:
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować.
Rok wydania: 2022
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: angielski
Numer czasopisma: 24
Wolumen/Tom: 15
Numer artykułu: 8955
Strony: 1 - 17
Impact Factor: 3,4
Web of Science® Times Cited: 3
Scopus® Cytowania: 3
Bazy: Web of Science | Scopus
Efekt badań statutowych NIE
Finansowanie: The research was financed in the framework of the project Lublin University of Technology- Regional Excellence Initiative, funded by the Polish Ministry of Science and Higher Education (contract no. 030/RID/2018/19).
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Witryna wydawcy
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Data opublikowania w OA: 15 grudnia 2022
Abstrakty: angielski
The article presents the results of flammability tests on polymer compositions with wheat bran (WB) as the applied filler, and polyethylene (PE) or poly(butylene succinate) (PBS) as the matrix material. Tests were conducted using samples of compositions containing 10, 30 and 50%wt wheat bran. The test samples were manufactured by injection moulding from compositions previously produced by extrusion pelleting. For comparative purposes, samples made only of the plastics used for the composition matrix were also examined. Flammability tests were carried out in accordance with the recommendations of EN 60695-11-10 Part 11–10 with horizontal and vertical positioning of the sample, using a universal flammability-test-stand. During the flammability tests, changes in the temperature field in the area of the burning sample were also recorded, using a thermal imaging camera. Sample residues after flammability tests were also examined with infrared spectroscopy (FTIR) to assess their thermal destruction. The results of the study showed a significant increase in flammability with bran content for both PE and PBS matrix compositions. Clear differences were also found in the combustion behaviour of the matrix materials alone. Both the burning rate and maximum flame temperature were lower in favour of PBS. PBS compositions with wheat bran also showed lower flammability, compared with their PE matrix counterparts.