Kontrolowanie wyzwań związanych z bezpieczeństwem mikrobiologicznym mięsa za pomocą zimnej plazmy
Artykuł w czasopiśmie
MNiSW
5
spoza listy
| Status: | |
| Autorzy: | Starek-Wójcicka Agnieszka, Pawłat Joanna |
| Dyscypliny: | |
| Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować. | |
| Rok wydania: | 2022 |
| Wersja dokumentu: | Drukowana | Elektroniczna |
| Język: | polski |
| Numer czasopisma: | 6 |
| Wolumen/Tom: | 322 |
| Strony: | 4 - 26 |
| Efekt badań statutowych | NIE |
| Materiał konferencyjny: | NIE |
| Publikacja OA: | TAK |
| Licencja: | |
| Sposób udostępnienia: | Witryna wydawcy |
| Wersja tekstu: | Ostateczna wersja opublikowana |
| Czas opublikowania: | W momencie opublikowania |
| Data opublikowania w OA: | 1 czerwca 2022 |
| Abstrakty: | polski |
| Mięso jest produktem, które musi być szczególnie traktowa- ne podczas obrotu. Po uboju w poszczególnych jego składnikach, przede wszystkich w białkach, tłuszczach i frakcji węglowodanowej zachodzi szereg przemian, prowadzących do wykształcenia pożądanych cech żywieniowych i sensorycznych. Jednak jeżeli w tym czasie mięso nie zostanie spożyte, odpowiednio zabezpieczone czy utrwalone, przemiany te mogą czynić je nieprzydatnym do spożycia. |
