Kontrolowanie wyzwań związanych z bezpieczeństwem mikrobiologicznym mięsa za pomocą zimnej plazmy
Artykuł w czasopiśmie
MNiSW
5
spoza listy
Status: | |
Autorzy: | Starek-Wójcicka Agnieszka, Pawłat Joanna |
Dyscypliny: | |
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować. | |
Rok wydania: | 2022 |
Wersja dokumentu: | Drukowana | Elektroniczna |
Język: | polski |
Numer czasopisma: | 6 |
Wolumen/Tom: | 322 |
Strony: | 4 - 26 |
Efekt badań statutowych | NIE |
Materiał konferencyjny: | NIE |
Publikacja OA: | TAK |
Licencja: | |
Sposób udostępnienia: | Witryna wydawcy |
Wersja tekstu: | Ostateczna wersja opublikowana |
Czas opublikowania: | W momencie opublikowania |
Data opublikowania w OA: | 1 czerwca 2022 |
Abstrakty: | polski |
Mięso jest produktem, które musi być szczególnie traktowa- ne podczas obrotu. Po uboju w poszczególnych jego składnikach, przede wszystkich w białkach, tłuszczach i frakcji węglowodanowej zachodzi szereg przemian, prowadzących do wykształcenia pożądanych cech żywieniowych i sensorycznych. Jednak jeżeli w tym czasie mięso nie zostanie spożyte, odpowiednio zabezpieczone czy utrwalone, przemiany te mogą czynić je nieprzydatnym do spożycia. |