Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
5
Lista B
Status:
Warianty tytułu:
A method of decreasing energy concumption of the cutting process of the selected food products
Autorzy: Kowalik Konrad, Sykut Barbara, Opielak Marek
Rok wydania: 2013
Wersja dokumentu: Drukowana | Elektroniczna
Język: polski
Numer czasopisma: 1
Wolumen/Tom: 141
Strony: 105 - 114
Bazy: BazTech | Index Copernicus
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: TAK
Licencja:
Sposób udostępnienia: Otwarte czasopismo
Wersja tekstu: Ostateczna wersja opublikowana
Czas opublikowania: W momencie opublikowania
Abstrakty: polski
Przedstawiono wyniki badań, których celem była ocena smarowania narzędzia tnącego, jako sposobu zmniejszania energochłonności procesu cięcia wybranych produktów spożywczych. W badaniach jako zmienne wejściowe przyjęto: kąt ostrza noża oraz prędkość cięcia. Jako środka smarnego używano oleju rzepakowego. Zastosowanie smarowania narzędzia spowodowało zmniejszenie energochłonności jednostkowej procesu cięcia zarówno sera, jak i marchwi dla wszystkich punktów planu badań. Uzyskane różnice energochłonności okazały się być nieistotne statystycznie, jednak wydają się być istotne z punktu widzenia praktycznego wykorzystania tej technologii. Dla wszystkich metod cięcia i materiałów zaobserwowano istotny wpływ kąta ostrza i prędkości na energochłonność procesu.