Informacja o cookies

Zgadzam się Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Publikacje Pracowników Politechniki Lubelskiej

MNiSW
5
Lista B
Status:
Warianty tytułu:
Microbiological quality of drinking water changes trough the stagnation of water inside the water system in the public building
Autorzy: Rożej Agnieszka, Aftyka Arkadiusz
Rok wydania: 2013
Wersja dokumentu: Drukowana
Język: polski
Numer czasopisma: 8
Strony: 312 - 316
Bazy: Web of Science | GoogleScholar
Efekt badań statutowych NIE
Materiał konferencyjny: NIE
Publikacja OA: NIE
Abstrakty: polski | angielski
Przeprowadzone badania dotyczyły zmian liczebności bakterii w zależności od czasu zastoju wody w wewnętrznej instalacji wodociągowej oraz objętości pobranej wody. Próbki wody do analizy pobierane były z trzech różnych punktów czerpalnych o różnej charakterystyce rozbioru wody. W każdym z punktów pobierano trzy próbki wody: bezpośrednio po odkręceniu zaworu czerpalnego, po upuszczeniu 3 litrów oraz po upuszczeniu 10 litrów. Czas zatrzymania wody w instalacji wynosił 18 godzin oraz 4 doby. W badaniach wykorzystano metody: płytkową Kocha oraz pomiaru stężenia całkowitego ATP. We wszystkich przebadanych punktach poboru wody wykryto bardzo wysokie stężenie bakterii w wodzie w końcówkach instalacji. Najlepszą jakość wody stwierdzono w pokoju charakteryzującym się regularnym poborem wody. W pozostałych pokojach nawet po upuszczeniu 10 litrów utrzymywały się w wodzie wysokie stężenia bakterii, mimo obecności znacznych stężeń dezynfektanta, wskazując na obecność błony biologicznej jako źródła zanieczyszczenia mikrobiologicznego.
The effect of stagnation on the concentration of heterotrophic bacteria and ATP in tap water from three office rooms, characterized by different water consumption pattern, was studied. From every room, the first liter of tap water in the morning after 18hours and 4days stagnation periods was sampled, as well as 3L and 10L of tap water after moderately flushing. Temperature, concentration of free chlorine, total adenosine tri-phosphate (ATP) as well as heterotrophic plate count (HPC) were measured immediately. The lowest HPC and ATP concentrations in stagnated water were obtained from regularly used tap in office room. In other rooms, where water intake was less intense and occurred periodically, high HPC (105 CFU/ml) and ATP concentrations were detected in the stagnated water indicating the presence of active biomass, despite the free chlorine concentration of about 0.5 mg dm-3, and heterotrophic plate counts only slightly decreased after flushing of 10L.