Kierunki badań procesu rozdrabniania sypkich materiałów rolno-spożywczych
Artykuł w czasopiśmie
Status: | |
Autorzy: | Opielak Marek, Komsta Henryk |
Rok wydania: | 2000 |
Wersja dokumentu: | Drukowana |
Język: | polski |
Numer czasopisma: | 60 |
Strony: | 209 - 217 |
Efekt badań statutowych | NIE |
Materiał konferencyjny: | NIE |
Publikacja OA: | NIE |
Abstrakty: | polski | angielski |
W pracy przedstawiono podstawowe właściwości fizyczne i mechaniczne sypkich materiałów rolno - spożywczych oraz główne cechy konstrukcyjno- eksploatacyjne najczęściej stosowanych rozdrabniaczy, wraz z propozycjami kierunków badań ich jednoczesnego wpływu na energochłonność i jakość procesu rozdrabniania. | |
The paper presents the basic physical and mechanical properties of the ag-ricultural and food materials. It also presents the main design operating features of the commonly used shredders together with the propositions of the directions of the studies of their simultaneous influence on the energy consump. |