Produkty Convenience i grillowe w sektorze mięsnym
Artykuł w czasopiśmie
MNiSW
20
Lista 2023
Status: | |
Warianty tytułu: |
Convenience and grill products in the meat sector
|
Autorzy: | Starek-Wójcicka Agnieszka, Pawłat Joanna |
Dyscypliny: | |
Aby zobaczyć szczegóły należy się zalogować. | |
Rok wydania: | 2023 |
Wersja dokumentu: | Drukowana | Elektroniczna |
Język: | polski |
Numer czasopisma: | 5 |
Numer artykułu: | 143394 |
Strony: | 24 - 27 |
Efekt badań statutowych | NIE |
Materiał konferencyjny: | NIE |
Publikacja OA: | NIE |
Abstrakty: | polski | angielski |
Ostatnio konsumenci poszukują artykułów spożywczych, które spełniają kryteria żywności wygodnej. Rozwój nowoczesnych technologii, sposobów utrwalania i pakowania umożliwia uzyskanie produktów i przetworów mięsnych oraz gotowych dań, w skład których wchodzi mięso o gwarantowanej wysokiej jakości. Bez wątpienia wiele produktów wygodnych (porcjowanych, wstępnie przygotowanych, zamarynowanych i zapakowanych) można przyrządzić na grillu. Aby jednak przygotowanie potraw na ruszcie było nie tylko przyjemne i przebiegało sprawnie, ale jednocześnie gwarantowało dobrą jakość przyrządzonych dań, warto stosować różne strategie ograniczania zawartości WWA w grillowanych produktach mięsnych. Obejmują one używanie odpowiedniego rodzaju opału, prowadzenie obróbki w możliwie najniższej temperaturze, a także wykorzystywanie marynat o odczynie kwaśnym i bogatych w związki fenolowe oraz zawijanie produktów przed grillowaniem. | |
Recently, consumers are looking for food products that meet the criteria of convenience food. The development of modern technologies, methods of preservation and packaging makes it possible to obtain meat products and preparations as well as ready meals, which include meat of guaranteed high quality. Without a doubt, many convenience products (portioned, pre- prepared, marinated and packaged) can be grilled. However, in order for the preparation of dishes on the grill to be not only pleasant and efficient, but also to guarantee good quality of the prepared dishes, it is worth using various strategies to reduce the PAH content in grilled meat products. These include using the right type of fuel, cooking at the lowest possible temperature, using acidic and phenolic-rich marinades and wrapping products before grilling. |